2010. január 6., szerda

Az áfonyáról...

Fajtái:

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az erika- vagy hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó félcserje.

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják.

A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, Magyarországon védett, tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj.


100 g
áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz. (A vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. )

Főbb összetevői:

a gyümölcsnek:-antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián származékot tartalmaz.
- katekinek, növényi rostokat adó pektin, gyümölcssavak és cukrok
-vitaminok: A-, B1- C- és D-vitamin, pantoténsav és nikotinamid
-továbbá tartalmaz még cseranyagokat ,melyek összehúzó hatással rendelkeznek- e miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat

a levelének :
-cseranyagok, kvercetin, katekin, tannin, különböző savaka, flavonoidok, fenol-karbonsav és kinolizin-alkaloid, valamint értékes nyomelemek

Kiknek és mire ajánlott:

-A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja.
-Lassítja a szervezet öregedési folyamatait, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére.
-Testi és szelemi frissesség megőrzésére ill.jó emlékezőképességre,melyet állatkísérletek is alátámasztanak.
-Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.
-Akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére, valamint sejt és érvédő antioxidánsként .
-Gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vagy arra különösen fogékonyaknak, mint a cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek, vesekőképződésre hajlamosak,továbbá prosztata-megnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál .

Nincsenek megjegyzések: